Mesterskap i Minesveiper

I tillegg til å spille for moro skyld, behandler noen også Minesveiper som en sport. Det finnes verdensrankinger av de beste Minesveiper-spillerne. Nedenfor kan du se en gammel video med en tidligere verdensrekord på vanskelighetsgraden Avansert (for øyeblikket er den 26,59 sekunder):

Du må vite flere ting hvis du vil konkurrere og bli inkludert i rangeringene. For det første kan du ikke spille med hvilken som helst versjon av Minesveiper. For eksempel kan du ikke spille ved å bruke Microsoft Minesweeper fordi det er kjent for å ha feil som tillater spillere å jukse. Og ingen av de online versjonene av Minesveiper er passende for konkurransespill heller. I stedet må du laste ned ett av følgende programmer (som dessverre kun er tilgjengelige for Microsoft Windows og er på engelsk): Minesweeper Arbiter, Minesweeper X, eller Viennasweeper. Disse programmene lagrer automatisk videoer av spillet ditt. Du kan deretter sende inn disse videoene hos Authoritative Minesweeper (etter å ha registrert deg) og bli med i rangeringene.

Av og til har man flaks og løser hele brettet med bare ett klikk. Dette skjer relativt ofte, spesielt på på nivået Nybegynner. Derfor har det blitt satt grenser for å utelukke resultater oppnådd på for lette brett. Hvordan virker disse grensene? For å forstå det, må man vite hva 3BV er.

Hva er 3BV?

3BV står for det minimale antallet klikk som kreves for å vinne spillet.

3BV forteller deg hvor enkelt Minesveiper-brettet er. Dersom 3BV-verdien er 1, lar det deg løse hele spillet med et eneste klikk. For å unngå altfor enkle brett, er den laveste tillatte 3BV-verdien satt til 2 for nivået Nybegynner, 30 for Middels, og 100 for Avansert. Du kan finne mer om 3BV i artikkelen om det på Minesveiper Wiki (på engelsk).

Du kan lese mer om de globale rangeringene på nettstedet for regler om rangering i Minesveiper (på engelsk).

Ofte stilte spørsmål

Det finnes flere statistikker med kompliserte navn som brukes i Minesveiper-samfunnet. Likevel er de utenfor rekkevidden av denne enkle introduksjonen. Du kan se dem i denne videoen av en Minesveiper-grandmaster som slår verdensrekorden på nivået Avansert mens alle statistikkene beregnes i sanntid:

Lykke til med å slå denne tiden!